Tyylikkäänä työelämässä

Olemuksesi on käyntikorttisi

Suomalaisessa kulttuurissa on ollut tapana vierastaa juhlavaa pukeutumista, sillä sitä on pidetty helposti ylipukeutumisena. Hieno, tyylikäs pukeutuminen on saatettu nähdä koreiluna tai osoituksena ylemmyydestä. Tähän on syynsä: eri ihmisryhmien väliset arvohierarkiat eivät ole perinteisesti olleet maassamme niin suuressa ja merkittävässä asemassa kuin monissa muissa maissa ja kulttuureissa. Tästä syystä pyrkimyksiin asettua toisten yläpuolelle – jollaisena korea pukeutuminen on voitu tulkita – ei ole välttämättä suhtauduttu suopeasti. Arvokkuutta onkin osoitettu ennemmin vaatimattomuudella ja hillityllä tyylillä kuin prameudella. Osaltaan halu vältellä juhlavaa pukeutumista on liittynyt myös haluun erottaa toisistaan arki ja juhla. Joka on aina hieno, ei ole koskaan hieno, kertoi vanha sanontamme.

Nykyään saa uskaltaa pukeutua. Huoliteltu pukeutuminen on merkki itsensä ja toisten arvostamisesta, sekä tilannetta tai tapahtumaa kohtaan osoitetusta kunnioituksesta; vaatetuksen merkitystä ei pidä vähätellä. Periaatteena on, että parempi hieman ylipukeutua kuin saapua liian vaatimattomasti sonnustautuneena. Etenkin yrityskulttuurin kansainvälistyessä on hyvä pitää mielessä, että monissa kulttuureissa alipukeutuminen koetaan hyvinkin kielteisenä, merkkinä töykeydestä tai huonosta menestyksestä. Maalaisjärkeään saa silti käyttää ja muistaa, ettei liituraita sovi kenelle tahansa mihin tahansa tilanteeseen, eikä juhlakampaus tai voimakas meikki kuulu esimerkiksi työhaastatteluun. Pukeutuminen on tänäkin päivänä oleellinen osa viestintää, ja yrityskulttuureissa hierarkian eri portailla tai työpaikan eri tilaisuuksissa pukeudutaan eri kriteereillä.

Yrityskulttuuri on perinteisesti konservatiivinen kulttuuri, jossa hyvän pukeutumisen yleiset periaatteet ovat puhtaus, siisteys ja sopivaisuus. Sama pätee edelleen. Näiden puitteilta jää varaa toteuttaa ja kehittää myös tyylitajuaan. Olemuksen siisteyteen kuuluvat myös hyvä hygienianhoito sekä hiuksistaan ja ihostaan huolehtiminen. Tärkeintä ei ole olla muodikas ja hieno vaan huoliteltu. Raikas, huolellisesti pukeutunut ja hyvätapainen työtoveri on aarre!

Yleisesti voidaan todeta, että asiallinen ja hillitty pukeutuminen on edelleen valttia siitä huolimatta, että uskallamme pukeutua edustavammin.