Kosmetiikka ja sen käyttö

Värianalyysiperusteinen meikkaus pohjautuu värioppien hyväksikäyttöön ja niin ihon kuin värikosmetiikankin sävypohjien tunnistamiseen.

Meikatessa noudatetaan kunkin henkilön omaa luontaista ihon sävypohjaa, joka täytyy ensin luotettavasti selvittää värianalyysillä.

Ihon pohjasävyt jakautuvat sini- ja keltapohjaisiin sävyihin, joissa edelleen on tummuus- ja kirkkausasteellisia eroja. Jako sini- ja keltapohjaisiin sävyihin seuraa myös meikin sävyvalintoihin. Pohjasävy eri väreistä on valittava samankaltaiseksi kuin meikattavan henkilön ihon oma pohjasävy kaikissa kasvoille laitettavissa väreissä. Tällöin saadaan meikistä kokonaisuutena harmoninen ja luonnollisen näköinen, jossa kaikki osatekijät; pohjaväri, kulmakarvojen tummennuksen sävy, silmämeikissä käytetyt sävyt, poskipuna, huultenrajaus ja huulipuna sointuvat myös keskenään toisiinsa.

Tummuus- ja kirkkausasteesta riippuen meikistä saadaan tehtyä voimakassävyisiä tai himmeämpiä versioita. Joka väristä on olemassa sekä sini- että keltapohjainen sävy, joten esim. silmämeikin väriksi voidaan tehdä sini-, ruskean-, lilan-, tai vihreänsävyinen versio.

Värianalyysiperusteista meikkausta noudattaen meikin tekeminen on helpompaa, koska sävyt sointuvat sekä toisiinsa että meikattavan henkilön ihon omaan pohjasävyyn. Meikistä tulee luonnollisen näköinen. Väärälle sävypohjalle tai eri sävypohjia toisiinsa sekoittaen tehty meikki näkyy iholla kalvomaisena ja epäluonnollisena.

Joillakin meikkisarjoilla on meikkisävyt jaoteltu pohjasävyn mukaisesti kylmiin (sinipohjaisiin) ja lämpimiin (keltapohjaisiin) sävyihin. Luotettavan ja tarkka jako on ainakin belgialaisessa Hotesse- ja saksalaisessa Creation kosmetiikkasarjassa.

Värianalyysipohjaisen meikkaustavan tunteminen antaa meikkaajalle vapautta ja varmuutta eri väriyhdistelmien käyttöön ja kokeiluun.